23 de novembre 2011

¿SON NECESARIAS LAS DIPUTACIONES?

A continuació publiquem íntegrament el nostre article que serà publicat parcialment en el proper butlletí d'informació municipal. (Per qüestió d’espai existeix una limitació de 1600 caràcters en l'extensió dels articles)



A raíz de la demagógica polémica suscitada en cuanto a la necesidad de las Diputaciones Provinciales y el posible ahorro en el gasto público que se generaría la eliminación de las mismas, creo que es procedente analizar para qué sirven y si realmente su eliminación redundaría en un importe ahorro del gasto público.

Con una existencia de casi 200 años, las diputaciones refrendaron su legitimidad constitucional en base al artículo 141 de la Constitución española, el objetivo fundamental de las mismas es la prestación de servicios a los pequeños municipios que por sí mismos no podrían prestarlos. En España,independientemente de los regimenes especiales/forales, existen 38 diputaciones bajo la regulación en el régimen común.

¿Qué servicios prestan las diputaciones provinciales?, sin querer cansar al lector, los servicios más importantes serían los siguientes:

* Apoyo, gestión y recaudación de todos los impuestos locales.
* Gestión y distribución de agua y tratamiento de residuos en muchísimos municipios.
* Servicios de extinción de incendio rural, parques naturales…
* Mantenimiento de carreteras, caminos y pequeñas infraestructuras.
* Asesoramiento laboral y jurídico a los consistorios.
* Reparto de los fondos estatales.
* Bibliotecas ambulantes.
* Servicios sanitarios en diferentes comarcas…..

Como es muy fácil concluir, la supresión de las diputaciones sin una hoja de ruta planificada, en la asignación clara de sus competencias, implicaría abandonar y dejar sin servicios importantes, a más de 15 millones de personas que viven en el medio rural en toda España.

Abandonando la demagogia barata, y con el objeto de evitar la supresión de servicios esenciales a los ciudadanos, y al mismo tiempo lograr un ahorro en el gasto público, se debería plantear la posibilidad de ir por dos caminos alternativos:

La asignación de las competencias y patrimonio de las diputaciones a los gobiernos de las comunidades autónomas, p.e. una consejería de administración local

O la creación de un ministerio de administración local, como órgano centralizador de todas las funciones de los ayuntamientos de pequeño tamaño.

Sin pecar de ingenuidad, políticamente la única vía viable de las dos planteadas arriba, es la primera, ya que hablar de centralización en España es como mentar el diablo.

En todo caso, cualquiera de estas medidas ahorraría gastos - eso sí, se eliminarían unos cuantos cargos políticos -, pero el citado ahorro no sería a niveles muy significativos, porque en primer lugar hay que buscar acomodo a los más de 76.000 funcionarios de todas las diputaciones y por otra parte, los consistorios seguirían demandando toda clase de servicios esenciales para sus conciudadanos.

Félix E. Pedrosa Negrete
Economista y Abogado
Secretaría política de Veïns Independents de Cabrils

17 comentaris:

Carlos Arias ha dit...

lo de buscar acomodo debe ser un eufemismo, en una compañía cuando un puesto o departamento se amortiza el personal se despide. Todas esa competencias y prestaciones las puede asumir la administración autonómica sin problemas. El siguiente paso sería eliminar los Consells comarcals

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Anònim ha dit...

Realment Sr. Serrano, cal reconèixer el valor i evident respecte que te Vostè per la llibertat d’expressió en permetre una critica -jo crec que justa- a una membre de la Junta del Govern del qual Vostè també n’és membre. Felicitats per aquesta enteresa.

VIC ha dit...

No és norma habitual dels administradors d'aquest blog el fet de suprimir els comentaris que no ens són favorables, en el cas que ens ocupa jo personalment, com a president del partit polític titular del blog, he decidit suprimir els comentaris referents a la regidora d'una altra formació política aliena al nostre grup.

Si a algú li interessa conèixer els meus motius agrairé que degudament identificats es dirigeixin al correu del nostre grup i molt gustosament rebran deguda resposta.

En un altre ordre de coses vull deixar constància que la meva decisió li ha estat comunicada a la persona que s'ha sentit al•ludida oferint-li la possibilitat de publicar rèplica.

Atentament.

Alfredo Serrano Mora
President i Portaveu de Veïns Independents de Cabrils

Anònim ha dit...

Sr. Serrano, entenc que voste elimini comentaris incomodes pel Govern al que Voste partany. Ho entenc tot i que no puc compartir-ho.
Realment, una cosa que tenia ben clara, era la independencia del seu blog. No es aixi.
VIC = RIP, i sino, ….al temps.

VIC ha dit...

Anónim/a de les 3:33 PM

A diferència de vostè jo no entenc el que jo, personalment, hagi suprimit dos comentaris incòmodes que no insultants ni menyspreants no per a mi sinó per a la persona que es va sentir al•ludida, perquè com molt bé diu podrien ser incòmodes per al govern al que jo pertanyo, però de les actuacions personals de tots i cadascun dels membres del govern responem tots i cadascun de nosaltres quan es tracta d'actuacions no consensuades amb la resta de l'equip.

Sàpiga vostè que el compromís adquirit pel grup al que jo represento comporta lleialtat i compromís amb els acords consensuats, no així amb les imposicions i/o actuacions que vagin en contra del que durant tants anys hem estat defensant.

De moment ho deixo aquí.

En quant a la mort o RIP del VIC com vostè vaticina, lamento comunicar-li que el temps no li donarà la raó, encara que reconec que hi ha una part important de la caverna política d'aquest poble que desitjaria que vostè tingués raó.

Atentament

Alfredo Serrano

Anònim ha dit...

Fredi sé per un amic mutu que no ho estàs passant molt bé, és lloable que segueixis formant part d'un equip de govern en el qual algunes dels seus membres no s'ocupen pràcticament de res i la seva presència destaca justament per la seva no presencia.
L'altre dia vaig ser testimoni en una reunió d'entitats en la qual es va dubtar de la legalitat de la Penya Barcelonista de Cabrils “perquè algú l'hi havia dit”, a això tu abans ho qualificaves com producte de la incompetència.
Molts sabem que segueixes en “aquest equip” pel teu compromís de recuperar la brigada, compromís al que demagògicament es van sumar “les unes i les altres”, sabem dels teus esforços per reduir la despesa sense molta col•laboració per part d'alguna de les teves “companyes d'equip”, ho has demostrat informant en els plens. En fi, dir-te que jo tampoc comparteixo la teva decisió d'esborrar comentaris que afectin als teus companys de govern, em sorprèn perquè no ho has fet amb alguns comentaris contra tu i els teus companys de formació, alguna raó hauràs de tenir, per descomptat ho respecto encara que no comparteixo.
Ànim i endavant malgrat que no us vaig votar, però vista la situació actual em penedeixo de no haver-vos donat aquest vot que hagués estat tan útil.

Un penedit

Visca el Barça!

Anònim ha dit...

Benvolgut Sr. Serrano:
Si l’únic lloc de fàcil accés conegut on es podien formular critiques legitimes i raonades a l’acció de Govern com es el cas d’aquest el seu bloc, ara això no serà possible, la nul.la o ínfima -i sovint dolenta- gestió que es fa per part no d’alguna si no de varies regidories no podrà ser mai denunciada mes o menys públicament ni tant sols en els Plens. No es tracta de denunciar per denunciar, sinó per corregir. Malament anem, i no em vingui amb allò de “lleialtat i compromís amb els acords consensuats”, ja que aquest eufemisme s’interpreta com que Vostè col•labora amb la no difusió de les greus mancances d’alguns membres del grup al que Vostè pertany. Deixi’m que li recordi, que el seu primer compromís el te amb els seus votants, i per extensió amb tots els contribuents. Dels grups de l’oposició, que ja varen mostrar la seva nul•la capacitat molt abans d’iniciar-se la legislatura, -que ja es ben trist- no se’n espera altre cosa que la d’observar i escoltar la perpetua arrogància quan no petulància dels seus integrants.
No tinc per costum assistir als Plens del nostre Ajuntament, tot i que dec dir-li que el vaig visionar en diferit per la televisió de Mataró, i llevat de les seves personals intervencions i alguna mes -poques- dels seus companys i també del públic, francament a ningú li ha d’estranyar que les coses vagin com van: malament¡¡
No faci una lectura hostil d’aquest escrit. Si la meitat dels valors que Vostè te, estesin en el tarannà de la resta de la Junta de Govern tot aniria molt millor.
En definitiva, si algú no ho arregla i molt amb temo que no serà, faig des d’ací un recomanació a totes i tots els que tinguin per costum freqüentar els Plens. Carreguin-se de flors, els “floreros” se’ls trobaran allí.

ISABEL TAMBOLEO ha dit...

M´ENCANTARIA QUE AQUESTES PERSONES QUE SÓN TAN VALENTS PER CRITICAR NO FOSSIN TAN COVARDS PER DEIXAR EL SEU NOM


ISABEL TAMBOLEO

Anònim ha dit...

QUI ES ISABEL TAMBOLEO ?

Anònim ha dit...

Bon día Sr. Serrano. Com potser que vosté publiqui en el seu blog, que una regidora tracti als seus conciutadans de covards perque en es seu dret de identificarse o no decideixen no fer-lo, i en cambi en una actuació irreconeguda en vosté, retira els comentaris que posen en dubte o critican el treball que aquesta regidora fá.
Crec que vosté si en permet, está
donant un gir de 360 graus i es una verdadera llastima.

Anònim ha dit...

Sra. Tamboleo:
Vostè va donar per bons tots els vots ANONIMS que li han permès accedir a una regidoria amb responsabilitat de govern a l’Ajuntament de Cabrils. Si aquests vots ANONIMS varen merèixer el seu aplaudiment, no haurien de ser ara ni tant sols un d’ells, objectiu dels seus insults irats, que per altre part no fan altre cosa que palesar la seva nul.la capacitat d’assumir critiques, per tant d’ostentar càrrec públic com era de preveure. Francament, ha estat lleig.
No quedaria gens malament, que demanes perdó. Es una recomanació.

VIC ha dit...

Anònim de les 09:04 AM, té vostè tota la raó, no és de rebut que la regidora tracti de covardes a qui manifesta la seva opinió en el nostre blog, - no ha d'oblidar-se que aquest blog és un mitjà de comunicació del nostre grup Veïns Independents de Cabrils - dirigit i gestionat sota el criteri marcat per la executiva del nostre partit polític, a nosaltres ens correspon admetre i o gestionar si acceptem o no comentaris anònims. Tot això sota la premissa del respecte cap a les persones.

No podem ni hem d'oblidar els que ocupem càrrecs públics que no solament estem subjectes a les lloances sinó que també hem d'acceptar les crítiques encara que de vegades ens semblin injustes.

Totes les opinions i/o crítiques són respectables, sent totes les benintencionades útils per al desenvolupament del compromís que hem adquirit amb els nostres ciutadans.

No sé qui ho va dir però, respectar és reconèixer els drets dels altres.

Per tant i motivat per l'esdevingut he decidit, també personalment, tornar a publicar els comentaris que en el seu moment jo personalment vaig censurar.

Alfredo Serrano i Mora
Portaveu del grup municipal Veïns Independents de Cabrils

Reproducció integra dels comentaris:

----------------------------------------------------

30 de noviembre de 2011 11:31

Es mes que evident que les Diputacions com a tals son totalment prescindibles , altre cosa es el servei que presten i que pot esser donat sense mes problemes per altres departaments de la mateixa Generalitat amb total eficàcia i eficiència. I parlant d’eficàcia i eficiència, cal que els administrats del nostre poble, dediquin una mica del seu temps a visitar el vestíbul de l’Ajuntament on s’hi ha instal•lat el tradicional arbre de Nadal. Si ho feu, no us oblideu de interessar-vos de qui es la ma d’artista que ha executat tan magna obra. Si esteu de sort, us atendrà personalment la mateixa autora, que amb un somriure d’autocomplaença d’orella a orella us en explicarà tots els detalls. Ja us aviso, amb SIS mesos que porta de regidora es tot el que ha fet¡¡ . Jo la proposaria per a una medalla d’aquelles que s’acompanyen amb diploma de tipus pergamí i on amb lletra “redondilla”, quedi ben pales del que es capaç la edil de CiU.


1 de diciembre de 2011 12:04

Anònim de les 11:31 AM:

En la meva opinió el teu comentari es injust, ja que la regidora de qui parles s’ha encarregat d’organitzar un parell d’actes festius; resumint: dos actes festius… o diem tres, -siguem generosos- mes l’arbre de Nadal, total quatre operacions en 6 mesos de gestió?. Per sis mesos de regidora, ha cobrat un total de QUATRE MIL QUATRECENTS SETZE €. Qui s’hi apunta? Visca la PEPA¡¡¡

Anònim ha dit...

Bona nit Sr. Serrano: soc el anònim de les 09:04 AM.
Te vosté tota la raò, aquest blog es un mitja de comunicaciò del seu grup, dirigit i gestionat sota el seu criteri. Pero convindrá amb mi que el seu blog (SI EN PERMET LA OSADIA)iba més enllà de vosté/s, era un referent perque els ciutadans poguéssim expressar las nostres opinions y discrepàncies sin censura de cap mena.
Tinc que donarli les gracies per la seva decisiò de tornar a publicar els comentaris que vosté mateix va censurar "i que han sigut motiu de polemica en el seu blog". Això diu molt de la persona que es capaz de rectificar les seves decisions quan es dona conta de que no son les mes correctas, vosté ha demostrat ser d'aquestes i aixo li honra.
==OJALA CUNDA EL EJEMPLO==
No em dol res ni mica rectificar el meu comentari de que vosté habia donat un gir de 360 graus.
AIXÒ ES DIU DEMOCRAÇIA I LLIBERTAT D'EXPRESSIÒ.

FINS UN ALTRE

Anònim ha dit...

Bona nit Sr. Serrano: soc el anònim de les 09:04 AM.
Te vosté tota la raò, aquest blog es un mitja de comunicaciò del seu grup, dirigit i gestionat sota el seu criteri. Pero convindrá amb mi que el seu blog (SI EN PERMET LA OSADIA)iba més enllà de vosté/s, era un referent perque els ciutadans poguéssim expressar las nostres opinions y discrepàncies sin censura de cap mena.
Tinc que donarli les gracies per la seva decisiò de tornar a publicar els comentaris que vosté mateix va censurar "i que han sigut motiu de polemica en el seu blog". Això diu molt de la persona que es capaz de rectificar les seves decisions quan es dona conta de que no son les mes correctas, vosté ha demostrat ser d'aquestes i aixo li honra.
==OJALA CUNDA EL EJEMPLO==
No em dol res ni mica rectificar el meu comentari de que vosté habia donat un gir de 360 graus.
AIXÒ ES DIU DEMOCRAÇIA I LLIBERTAT D'EXPRESSIÒ.

FINS UN ALTRE

Confuci ha dit...

L'home que ha comès un error i no ho corregeix comet altre error major. Aquest no ha estat el seu cas.

Felicitats senyors del VIC

Confuci

Aquest blog està optimitzat per a una resolució de 1024x768 píxels